Moet dat echt, die pneumokokkenprik?

Actieve 50-jarige die een trap op loopt

Je voelt je prima, je bent actief en je doet je best om zo gezond mogelijk te leven. Toch komt je arts met het advies voor een pneumokokkenprik. Is dat nou wel nodig? Naarmate we ouder worden vermindert onze weerstand. Virussen of bacteriën van buitenaf krijgen sneller vat op ons. Ook duurt het bij een infectie langer voordat de ziekte weggaat. En soms ontstaan daarbij levensbedreigende situaties.

Daarom kan het verstandig zijn om naast een gezonde levensstijl ook andere maatregelen te nemen. Zo voorkom je met het halen van een griepprik dat je weerstand een opdoffer van een hevige griep krijgt. We houden ons immuunsysteem op peil, doordat we ons lichaam met behulp van vaccins voorbereiden op bedreigingen van buitenaf.

Voorkom schade

De pneumokokkenprik heeft hetzelfde doel. Door vaccinatie maakt je lichaam alvast kennis met delen van de pneumokokkenbacterie die zelf geen ziekte kunnen veroorzaken. Dat helpt enorm wanneer je er onverhoopt mee besmet raakt. Je afweersysteem herkent de pneumokok en kan sneller in actie komen, vóórdat deze zich kan vermenigvuldigen en grote schade in je lichaam aanricht. Zo bouw je je weerstand met behulp van een vaccin op .

Je afweersysteem herkent de pneumokok en kan sneller in actie komen.

Zijn pneumokken echt gevaarlijk? Meestal niet als je weerstand optimaal werkt. Maar zoals eerder vermeld, geldt dit niet voor iedereen. Het geldt vooral voor jonge kinderen die nog heel kwetsbaar zijn. Maar ook voor mensen met immunorisico’s als gevolg van andere aandoeningen of door het natuurlijke verouderingsproces.

Passend vaccin

In dat geval kan een pneumokokkeninfectie ernstige ziektes veroorzaken, zoals een longontsteking, bloedvergiftiging of meningitis. Wist je dat er jaarlijks tussen de 2500 en 5600 ouderen in het ziekenhuis worden opgenomen door een longontsteking die veroorzaakt is door pneumokokken? Voorkomen is beter dan genezen!

Overleg daarom gerust met je huisarts of zorgverlener of de pneumokokkenprik goed voor jou is. Er zijn verschillende varianten en hij of zij weet welk type jouw weerstand de beste boost geeft.

Meer weten?

Wil je meer weten over pneumokken?

Lees nu ook

www.MSD.nl