De winst én historie van vaccineren

Een opa en oma die op de bank zitten met kleinkinderen

In het verleden richtten ziekten zoals mazelen, polio en pokken veel schade aan. Kinderen overleden vroegtijdig en ook voor volwassenen waren deze ziekten levensgevaarlijk. Dankzij de invoering van landelijke vaccinatieprogramma’s is er gelukkig veel veranderd. Maar hoe werkt vaccineren eigenlijk en hoe is het uitgevonden? 

Ongeveer 250 jaar geleden ontdekten verschillende arts-wetenschappers dat mensen die een koeienpokkeninfectie hadden opgelopen via geïnfecteerde uiers, minder ziek werden of geen symptomen vertoonden wanneer ze werden blootgesteld aan de zeer dodelijke menselijke pokkenvariant. Dit leidde tot het idee om te onderzoeken of moedwillige blootstelling aan koeienpokken een beschermend effect zou kunnen hebben tegen een mogelijke infectie met mensenpokken. Destijds overleed ongeveer 14% van de geïnfecteerde personen aan deze ziekte.

Uiteindelijk was het de Britse arts-wetenschapper Edward Jenner die een actief ‘vaccin’ ontwikkelde. Door een beetje van de koepokken in te enten bij een jongen genaamd James Phipps, creëerde Jenner ‘vaccinatie’ – een manier om het lichaam te leren hoe het zichzelf moet beschermen. 

Sindsdien hebben wetenschappers hard gewerkt aan de ontwikkeling van vaccins voor verschillende ziekten. Deze vaccins helpen je lichaam om antilichamen aan te maken; als het ware kleine soldaatjes die vechten tegen ziekteverwekkers. Denk aan vaccins als een soort oefening voor je immuunsysteem, zodat het klaar is om het echte gevecht aan te gaan. 

“Denk aan vaccins als een soort oefening voor je immuunsysteem”

Vaccinaties hebben ons dus geholpen om gevaarlijke ziekten te elimineren. In het verleden zagen we helaas veel kinderen ziek worden en zelfs sterven aan ziekten zoals polio. Dankzij vaccinaties is het aantal gevallen van deze ziekten sterk gedaald. 

Groepsimmuniteit 

Vaccineren is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor anderen om je heen. Als genoeg mensen gevaccineerd zijn, wordt het moeilijker voor ziekten om zich te verspreiden. Dit beschermt niet alleen jou, maar ook de mensen die om je geven. 

Meer weten?

Wil je meer weten over pneumokken?

Lees nu ook

www.MSD.nl